Jak prostřít stůl pro slavnostní příležitost?
Dnešní jídelní stůl, ať už se nachází kdekoli, má své doprovodné konvence zredukované jen na několik nezbytných. Téměř ve všech aspektech a při každé příležitosti dnes existuje flexibilita.
Důraz je kladen na dobré jídlo, dobré víno, relaxaci a pohodu. Ale i když je forma uvolněná, potřeba znát základní pravidla stolování zůstává, protože pouze tehdy, když lidé vědí, co se od nich očekává, mohou věci probíhat hladce a všichni se cítí příjemně a uvolněni.
Ubrus
Ke slavnostně prostřenému stolu určitě patří ubrus, který podtrhne celkový pohled na stůl a dodá příjemnou atmosféru. Základem je jednoduchý, často čistě bílý ubrus, ale velmi elegantně působí i světle šedá, béžová nebo světlé pastelové tóny. Ubrus by měl o zhruba 20-30cm přesahovat hranu stolu. Velký ubrus můžete doplnit napronem nebo běhounem v jemných tónech, určitě platí, že méně někdy znamená více.
Klubový talíř
Na stůl s ubrusem nejprve přijde klubový neboli podkladový talíř, na který umístíme ubrousek, aby talíře necinkaly. Klubový talíř by měl zůstat na stole po celou dobu stolování a neměl by zůstat prázdný. Buď je na něm umístěn jiný čistý talíř, nebo talíř s nějakým chodem.
Jídelní a polévkový talíř
Jídelní talíře zakládáme na klubový talíř a na něj položíme talíř polévkový.
Talířek na pečivo či odkládací talíř
Odkládací talířek je vždy vlevo od talíře na hlavní chod zhruba v úrovni horní části vidličky a slouží například na rozkrojení pečiva nebo na odkládání kostí. Zejména při štědrovečerní večeři by neměl chybět. Na něj umístíme nožík na máslo.
Založení příborů
Na stůl zakládejte pouze příbory, které použijete k podávaným chodům. Platí ale pravidlo, že by vedle sebe měly ležet maximálně tři vidličky, tři nože plus polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem.
Na levou stranu od talíře položte nejdříve velkou vidličku, dál od talíře pak menší na předkrm. Na pravé straně by měl být nejprve velký nůž, polévková lžíce a na kraji malý nůž na předkrm. Používáte-li i rybí příbor, tak by měl být na druhé pozici hned vedle příborů na hlavní chod. Dezertní vidlička se pokládá nad talíř hroty doprava, lžička přesně opačně. Obecně vždy platí, že nůž je otočen svým ostřím k talíři, vzdálenost konců všech příborů od okraje stolu je stejná (měly by volně splývat s okrajem talíře) a vzdálenost jednotlivých příborů mezi sebou je 3 – 5 mm.
Založení skla
Skleničky můžeme zakládat buď do trojúhelníku nebo do řady, vždy však maximálně 3 sklenice, jinak by stůl nebyl přehledný.
Obvykle jde o sklenici na bílé víno, na červené víno a na vodu.. Sklenice na červené víno je vždy nad špičkou základního nože, hned za ní šikmo vpravo sklenička na bílé víno, poslední pak na sklenice na vodu. Pokud plánujete podávat hostům aperitiv například sekt, přineste skleničky na stůl zvlášť.
Ubrousky
Pokud jde o ubrousky, tak zde nejsou žádná přísná pravidla. Je na vás, zda zvolíte papírový či látkový ubrousek, ale látkový bude vždy působit slavnostněji. Buď přeložte ubrousek na polovinu a umístěte jej nalevo od talíře pod vidličky, nebo jej můžete složit do různých tvarů a umístit do středu talíře, krásně však vypadají i jednoduše složené a zasunuté do ubrouskových kroužků.
Dekorace stolu
Ke slavnostní tabuli rozhodně patří květiny, které by měly zaujmout na první pohled, zároveň však nesmí omezit hosty při stolování. Použít můžeme jakékoli druhy květin, které nejsou příliš aromatické, a pouze do takové výšky, aby na sebe hosté viděli. Menší dekorace a květiny mohou být rozmístěny v pravidelných vzdálenostech po celé délce stolu.
Malé svícny rozmístěné opět po celé délce stolu jsou skvělou volbou, světlo svíček působí hřejivě a dodá hostině příjemnou atmosféru. Pokud použijete kroužky na ubrousky, proč k nim nezasunout malou zelenou větvičku či kytičku?
Celkově by však stůl měl působit čistě, decentně, vzdušně a méně někdy opravdu znamená více. Výzdoba by měla charakterizovat danou akci, měla by být módní a stylová.